

Efectele consumului de „junk food” asupra sanatatii
Expresia „junk food„, preluata din limba engleza, vorbeste de la sine despre calitatile si efectele acestui tip de mancare. De obicei, mancarurile de tip fast-food sunt considerate „junk-food”, acestea fiind foarte bogate in zahar si grasimi si sarace in elemente nutritive.
Efectele neplacute ale acestor mancaruri isi fac aparitia atunci cand sunt consumate in exces, pentru perioade lungi de timp. Adolescentii sunt principalii fani ai mancarii de tip fast-food, stilul lor de viata incluzand de multe ori rontatitul de chipsuri, cartofi prajiti, biscuiti sau ale gustari in fata televizorului.
Indiferent de varsta, efectele nocive ale consumului de „junk food” isi vor face aparitia mai devreme sau mai tarziu. Unul dintre efectele acestor mancaruri nesanatoase este ca lipsa de nutrienti va genera pofta de mancare si astfel consumul de junk food va creste.
In timp, va aparea oboseala, lipsa puterii de concentrare si chiar alte probleme mai grave. Pe termen lung, aceste alimente bogate in grasimi nesanatoase vor creste nivelul colesterolului, vor genera probleme cardio-vasculare, pot genera probleme renale si pot distruge ficatul. Obezitatea si diabetul zaharat sunt doua dintre cele mai grave si frecvente afectiuni generate de mancarea „junk”.
Se intampla adesea ca multe alimente nesanatoase si nerecomandate sa fie foarte apetisante. Ciocolata, cartofii prajiti, burgerii, chipsurile de cartofi sau shake-urile sunt tentante pentru oricine…
Desi au un continut nutritiv slab, puteti include in alimentatie aceste mancaruri, insa este important sa nu faceti din asta un obicei pe termen lung. Cel mai bine ar fi sa inlocuiti acest tip de mancare cu fructe, legume, nuci, seminte etc. Iar daca renuntarea completa la junk-food vi se pare o idee imposibila, puteti incerca sa o faceti treptat si cu siguranta veti observa in scurt timp beneficiile.