

4 idei pentru o cina gustoasa si sanatoasa
Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, insa doctorii ne sfatuiesc sa acordam atentie stilului de alimentatie pe intreg parcursul zilei. Astfel, chiar daca cina este ultima masa a zilei, trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam, dar si la ora la care luam cina. Cina nu trebuie sarita sau neglijata.
Regula generala pentru masa de seara este ca trebuie sa fim atenti sa luam cina cu cel putin trei ore inainte de a ne baga in pat. In acest mod, vom permite organismului sa inceapa procesul de digestie inainte de a ne baga in pat.
Ce este recomandat sa mancam la cina?
Majoritatea sfaturilor din reviste se concentreaza pe celelalte mese ale zilei (mic dejun, pranz), insa ce ar trebui sa mancam la cina? Intrebarile zilnice referitoare la ce ar trebui sa mai gatim/mancam pot deveni stresante uneori. Puteti scapa de aceste „griji” creand un program saptamanal sau chiar lunar. Indiferent de cum abordati problema, ne-am propus sa va oferim astazi cateva idei, usor de pus in practica pentru masa de seara. Suntem siguri ca va vor fi de ajutor.
Orez cu ciuperci, caju si stafide
Se pregateste orezul preferat cu putin ulei, o ceapa si se adauga ciupercile. Cand este gata se adauga putina zeama si coaja de lamaie (dupa gust), caju crud si stafide. Se mai pot adauga si alte condimente, dupa gust.
Placinta cu ton si broccoli
Aluatul este similar celui simplu pentru placinta si poate fi preparat in casa sau poate fi inlocuit cu foi simple de placinta din comert.
Compozitia placintei se prepara astfel: se prajeste o ceapa, se adauga 2 cani de lapte si se lasa putin la fier. Se amesteca separat jumatate de cana de lapte cu doua lingurite de faina si se adauga peste ceapa cu lapte. Se amesteca permanent pentru a nu se lipi, pana se ingroasa sosu. Cand este gata, se dauga branza si cascaval ras (cam juamtate de cana) si se amesteca.
Broccoli se fierbe separat, se scurge si se pune peste sus. La fel si tonul. Se aseaza apoi aluatul de placinta si compozitia intr-o forma de placinta si se pune la cuptor pentru 15-20 de minute.
Quesadillas cu avocado si rosii
Veti avea nevoie de tortillas (lipii), sos si continut. Puteti incepe cu sosul, care poate fi lasat apoi in frigider pana sunt gata si celelalte componente ale preparatului. Pentru sos, adaugati intr-un vas potrivit urmatoarele: miezul unui fruct de avocado bine copt, taiat in cubulete mici, o ceapa tocata, doua rosii cubulete, aproximativ 200 de boabe de porumb (scurse de zeama), verdeata tocata marunt, coaja si zeama de lamaie.
Pentru umplutura veti folosi branza, smantana, ardei gras, piper si ceapa. Acestea se amesteca bine si se intind pe tortilla. Se aseaza cealalata tortilla desupra , se preseaza si se pun intr-o tigaie incinsa. Cand s-au rumenit si branza incepe sa se topeasca inseamna ca sunt gata. Odata ce s-au racit, pot fi taiate in mai multe portii si servite cu sosul.
Quiche cu spanac si branza feta
Aceasta reteta este delicioasa si foarte usor de preparat. Veti avea nevoie de un aluat simplu facut in casa sau cumparat. Se aseaza aluatul intr-o tava de placinte, cu grija, astfel incat sa acopere bine fundul, dar si marginile tavii. Compozitia se preapara din spanac (300 grame), o ceapa medie, iaurt (200 grame), 4-5 oua, branza feta (100 grame), ulei de masline si piper. Spanaul se fierbe putin, se toaca si se scurge. Ceapa se pregateste intr-o alta tigaie, in ulei. Ouale se bat bine si se amesteca cu piper, branza feta si iaurt.
In forma de placinta, se aseaza peste aluat spanacul, apoi ceapa prajitul si deasupra amestecul de oua. Se lasa la cuptor aproximtativ jumatate de ora si se poate servi!
Speram sa va placa! 🙂